пʼятниця, 16 лютого 2018 р.

Благодійна ярмарка "Масляна пригощає"

     Масляна - це свято не тільки смачних млинців, але й інших народних страв. Це дуже веселе слов*янське свято, яке прийшло до нас з язичницької культури. І дуже чудово, що навіть після прийняття християнства звичай зберігся.
     У давнину більшість обрядів дотримувалися  для того, щоб допомогти весні здолати підступну зиму - саме тому організовувалися масові гуляння.
     Свято приурочується до оживання стародавнього  Бога Ярила, який протегував сонцю і благородію. Саме після масляного тижня вважалося, що Ярило воскресав і дарував людям тепло, сонячне світло і хороший урожай майбутньому.
     На Масляну обов*язково ворожили. Найпопулярнішими ворожіннями вважалися ворожіння на млинцях. Наприклад, існувала думка, що якщо молодий, холостий хлопець віддає перевагу млинцям з ікрою, то він здатний забезпечити дружину і дітей достатком і зможе вести і примножувати господарство. Добрим, ніжним і турботливим вважався той чоловік, який віддавав перевагу млинцям із сиром. Ласкою, ніжністю і можливістю захистити відрізнявся той, хто їв млинці з червоною ікрою. А той, хто рясно поливав млинці сметаною вважався залежним від чужої думки. Жаднюганами і нудними вважалися чоловіки, які віддають перевагу млинцям із яйцями.
     У народі вважається, що проводити Масляну потрібно весело, інакше можуть супроводжувати невдачі протягом усього року. Так, що давайте веселитися, вітати листівками своїх близьких та друзів.
     А ми вітаємо всіх з приходом весни, із нашим старовинним святом. Нехай масляний достаток і ситість не залишають ваш будинок протягом усього року.
     Бажаємо теплого сонця, смачних млинців. Нехай у всіх українських родинах панують дружба та злагода!
     Смачного!


    

Немає коментарів:

Дописати коментар