неділя, 26 квітня 2020 р.

ПАМ*ЯТАЄМО... Пожежним, які перемогли вогонь Чорнобиля


СЬОГОДНІ минає 34 роки...


26 квітня 1986 року о 1:23:04 вибухнув четвертий енергоблок ЧАЕС. 30-кілометрова зона навколо станції виявилася зараженою радіацією. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях. Радіоактивна хмара накрила не тільки Україну, Білорусь і Росію, але також Східну і Північну Європу.

Першим на гасіння ядерного вогню виїхав пожежний розрахунок ВПЧ-2 (Воєнізована пожежна частина номер 2 по охороні ЧАЕС) під командуванням лейтенанта Володимира Правика. Другими - прип'ятський пожежний розрахунок ВПЧ-6 (Воєнізована пожежна частина номер 6 міста Припять) під командуванням лейтенанта Віктора Кібенка. Третій - пожежна бригада міста Чорнобиль. На той час пожежні не мали спеціальних засобів захисту, тому отримали високі, навіть смертельні, дози радіації.

Саме завдяки вогнеборцям, які жертвували своїми життями, вдалося запобігти водневому вибуху, що міг відбутися, якби реактор продовжував палати.
Нехай тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнуться в душах кожного з нас співчуттям і милосердям до тих, хто ціною власного життя і здоров’я врятували Україну і світ від радіоактивної безодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар