середа, 6 травня 2020 р.

Наскільки безпечним є звичайний вуж. Це варто знати всім.


Це варто знати всім!!!

У теплу пору року ми часто їдемо відпочивати на природу. І там ми можемо зіткнутися з  вужами і гадюками. Про те, наскільки небезпечними  є гадюки, нам відомо ще з самого раннього дитинства.

Про вужів чомусь склалася досить позитивна думка в людей. Їх часто плутають з гадюками, але вважають нешкідливими і безпечними для людському організму. Ми вирішили  з’ясувати, чи це насправді так?

Чомусь мало кому відомо, які негативні наслідки зустрічі з вужем чекають на алергіків! Щоб не піддавати своє життя небезпеці, краще завчасно дізнатися, як діяти при зустрічі з цим плазуном.


Більшість вужів неотруйні. Однак є кілька підвидів, які мають невелику кількістю отрути. Найчастіше вужі селяться ближче до людини у вологій теплій місцевості. Тому, якщо на вашій дачі є подібні місця – будьте готові до непроханих гостей.

Кращий засіб захисту від наслідків візитів таких гостей – чітке розуміння хто саме перед вами.

Змії мають загострену голову і матову луску. На сонці вони не переливаються всіма кольорами веселки. Голова вужів овальна, а луска глянцева. І перші, і другі мають найрізноманітніші забарвлення луски, тому за цією ознакою розрізняти їх не варто.

Вужі мають яскраві жовті та помаранчеві плями по всьому тілу. Їх дуже легко помітити в траві. Наполегливо рекомендуємо вам не нагинатися і не розглядати свою знахідку. Змії остерігаються зустрічей з людьми. Швидше за все, побачивши вас ця шипляча гостя відразу ж втече.

Симптоми, що виникають після укусу вужа.

Якщо вас вкусила якась не отруйна змія, тоді на місці укусу з’являться дві ранки, що кровоточать, вони почнуть свербіти. Якщо ви відчуєте невелике оніміння, варто негайно звернутися до найближчого пункту невідкладної допомоги. Можливо, у вас почала розвиватися алергічна реакція.

Укус вужа найбільш небезпечний запальними процесами або попаданням інфекції в рану. Також, можливий  швидкий розвиток алергії. Якщо вас укусив саме отруйний вуж, то головною небезпекою може стати відсутність згортання крові.

Симптоми, що виникають після укусу отруйної змії.

Якщо ж вас вкусила змія, то практично відразу ж починає з’являтися різкий головний біль і нудота. На тілі виникають осередки висипки. Якщо вчасно надати відповідну допомогу, то через тиждень хворий повернеться в свій нормальний стан і його життю нічого не загрожуватиме.

Алгоритм дій після укусу.

Якщо ви вирушили за грибами чи ягодами і наткнулися на лускатого жителя прилеглих околиць, не варто панікувати. Якщо ж ваша зустріч закінчилася укусом, краще негайно вжити відповідних заходів.

Спочатку промийте місце укусу водою. Після цього продезінфікуйте його будь-яким антисептиком. Підійде навіть перекис водню! Прикладіть до місця укусу щось холодне і прийміть протиалергічний препарат. Не варто припікати рану або розрізати її. Такими діями ви можете спровокувати інфікування рани і цим самим погіршите ситуацію.

Обов’язково зверніться до лікаря. Тільки фахівець зможе зберегти ваше життя від небезпеки і призначити адекватне лікування.

Вужі ніколи не нападають першими. Особливо вони активізуються в кінці весни, коли їх самки відкладають яйця. Тому в цей період краще бути особливо пильними під час походів у ліс.

Щоб себе повністю убезпечити, необхідно придбати гумові чоботи з високими халявами. У них варто обов’язково заправляти халяви штанів. Бажаємо вам тільки приємного відпочинку на природі!

Немає коментарів:

Дописати коментар