пʼятниця, 19 квітня 2019 р.

Районний конкурс "Писанка - красуня"

       
      Кожного року у Чемеровецькому Будинку школярів проходить конкурс ВЕЛИКОДНІХ КОМПОЗИЦІЙ, де лідери шкіл намагаються якнайяскравіше та зі своєю роздинкою представляти дані композиції. Ось погляньте, яке диво створили ЛІДЕРИ Вільховецької ЗОШ І-ІІІ ступенів цьогоріч. Свій витвір мистецтва ми назвали "Великодня чаша".
Чекаємо підведення підсумків.

Гарна писанка у мене –
Мабуть, кращої й нема.
Мамa тілки помагала,
Малювала ж я сама.

Змалювала диву-пташку,
Віцім хрестиків дрібних,
І малесенькі ялинки,
Й поясочок поміж них.

Хоч не зразу змалювала ––
Зіпсивала п’ять яєсь, ––
Та як шосте закінчила,
Тато мовив: «Молодец!»

Я цю писанку, напевно,
Для Івана залишу,
А для мами і для тата
Дві ще кращі напишу.
Писанка - це диво, яким можна милуватися не інакше, як затамувавши подих. Це унікальний артефакт української культури. Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". 
Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі. На кольоровій поверхні писаного восковими знаками яйці прочитуються дохристиянські вірування, історія Христового Воскресіння. 
Освячена у Великодню ніч писанка - символ перемоги життя над смертю. Пронизана “кривулькою”, засіяна “ружами” та “трилистиками”, оживлена співом “пташок” та освітлена “тригвером” писанка упродовж століть відігравала важливу роль у духовному житті людини. Я часто дивлюся на цей світ як на таємничу Великодню писанку, на якій життя переливається дивовижними барвами, намагаюся розгадати незбагненну гру символів, вчуся складати древні літери у слова. 
Бо писанка – це сукупність знаків, що вкладаються вишуканим візерунком, а для мене особисто є не тільки гарною оздобою оселі, оберегом, але й щирим побажанням на майбутнє, яке обов’язково має збутися.


Немає коментарів:

Дописати коментар